Avel och kennlar

En kennel är kortfattat ett ställe någon har för att föda upp hundar. Den som har kenneln har en eller flera hundar som hen låter få valpar. Valparna säljs sen vidare till nya hundägare när de blivit tillräckligt stora. De flesta kennlar har fokus på att avla fram en eller några få olika raser av hundar. Vid avel är det viktigt att rasens olika egenskaper upprätthålls och att inga sjukdomar eller medfödda skador förs vidare till nya valpar. Genom att välja vilka hundar som får para sig och skapa nya går det att styra vilka egenskaper som går vidare. För vissa raser är några av de kroppsliga och utseendemässiga faktorerna väldigt viktiga, men för det mesta är det stort fokus på att få fram hundar med rätt mentalitet och god hälsa. Hur en hund av en viss ras ska vara, både hur den ska se ut och hur den ska bete sig, är reglerat.

Svenska företeelser

Det finns en hel del saker som känns allmänt svenska. Midsommar, att vara bra på att stå i kö, epa-traktorer och bingo. Du kan säkert komma på egna exempel själv. De svenska traditionerna och fenomenen utvecklas efter hand, till exempel går det nu inte bara att spela bingo när olika föreningar eller bingohallar ordnar spel, utan det finns gott om spel online, både Bingo svenska och andra spel.

När det gäller hundar och hundavel finns det också en del saker som är typiska svenska och som kanske hänger ihop med hur svenskar är rent allmänt. Till exempel är många uppfödare väldigt noggranna och laglydiga, och det finns i stort sett aldrig skäl att tro att någon från en kennel ska lura dig eller komma med en falsk stamtavla. Så är det åtminstone idag. Tittar man längre tillbaka i tiden finns det andra beteenden. Ett av de mest spännande och intressanta fakta är att det verkat som att man i Sverige (och i hela Skandinavien) valt att korsa hundar med vargar, vilket inte gjordes på andra håll. Hunden utvecklades ju från vargen för mycket länge sen, men efter det har hundar och vargar levt åtskilda. I våra trakter valde man trots det att låta sina hundar korsa sig med vargar, vilket gör att en del skandinaviska raser har en hög andel varg-DNA. Forskarna tror att det här skedde för 500 – 3000 år sen, så det är väldigt längesen. Och det rör bara jämthundar, gråhundar och lapphundar, inte övriga skandinaviska raser och inte raser som avlats fram på andra håll, som leonberger. Vissa typiskt svenska företeelser är ändå skönt att de försvunnit med tiden.

Kennlar som föder upp leonberger

Det lättaste sättet att hitta en kennel som föder upp hundar av rasen leonberger är att kolla på Svenska leonbergerklubbens hemsida. Där hittar du information om uppfödning och olika kennlar som det är möjligt att kontakta. Vill du få en bild av var det finns valpar eller var de snart kommer att finnas, finns det valplista på hemsidan. Det finns också en lista med hundar som behöver omplaceras, även om det inte alltid finns några aktuella fall (vilket ju bara är positivt).

Är du intresserad av att skaffa en leonberger är det en bra idé att kontakta en uppfödare som finns i närheten. En uppfödare har väldigt god kännedom om rasen. Där kan du få svar på alla dina frågor, få träffa leonbergerhundar och få en uppfattning om det är rätt ras för dig. När du har skaffat en hund brukar uppfödaren gärna vilja vara till hjälp om det uppstår problem eller frågor.

Regler vid avel

För uppfödning av leonberger finns en rad olika regler. Några av dessa är att bara hundar över två år får användas i aveln, detta för att hundens egenskaper och eventuella skador eller sjukdomar ska ha haft en chans att visa sig. En och samma hanhund får inte vara med vid avel av mer än 76 avkommor. Vid fler valpar med samma ursprung ökar risken att det ska ske inavel längre fram. Graden av inavel får inte vara mer än 5%.

Hundens mentalitet måste ha blivit godkänd genom MH eller BPH, vilket är olika tester som görs för att kontrollera att hundens mentalitet är ok och överensstämmer med den mentalitet rasen ska ha. För allmän hälsa används testet ILPN1 och det finns regler för vilka olika kombinationer som är ok. Ögonen undersöks extra noga och inga hundar med ärftliga ögonsjukdomar får användas vid avel. För att rasens utseende ska upprätthållas måste en hund som används vid avel minst ha fått ett Very Good kvalitetspris på en officiell utställning med en öppen klass.

Det finns även ytterligare regler som måste uppfyllas.