Rasen Leonberger

Leonberger är en ganska speciell ras. Den person som valde att avla fram rasen var en man som hette Heinrich Essig och var tysk rådman. Hans hemvist var Leonberg, en stad i södra Tyskland. Staden har ett lejon i sitt stadsvapen. Det är inte särskilt långsökt att tänka sig att stadens namn och vapen inspirerade Heinrich Essig när han började avel med det uttalade målet att få fram en lejonliknande hund. Till grund för rasen finns Sankt bernhardshund, Pyrenéerhund och Newfoundlandshund. De första hundarna som fick kallas leonberger var några valpar som föddes år 1846. Sen dess har rasen funnits och uppfödning av den har skett. Det dröjde relativt länge innan rasen kom till Sverige och det är fortfarande en rätt liten ras här. 1979 föddes de första hundarna av rasen i Sverige.

Speciellt med rasen

Det mest speciella med rasen Leonberger är dess likhet med lejon. De flesta tycker inte att likheten är så väldigt slående – de flesta hundar är mer lika till exempel en Sankt bernhardshund än ett lejon – men ibland kommer likheten fram mer. Ett exempel är när en hundägare valt att klippa sin Leonberger kort, men låta den ha kvar en lång lejonlik man. Då ökade likheten med ett lejon, och det ledde till en anmälan, eftersom någon trodde att ägaren var ute och gick med ett lejon. En anledning till missförståndet kan ha varit att rastningen skedde precis bredvid en djurpark och att den som anmälde lite förhastat kopplade ihop hunden med djurparkens lejon.

En annan speciell sak med Leonberger är att den har simhud mellan tårna och gillar att vara i och arbeta i vatten.

Typiska egenskaper

Utseendemässigt är Leonberger en stor hundras, med mankhöjd på 72-80 cm hos hanar och 65-75 cm hos tikar. Leonberger har mycket päls och är kraftigt byggd, men har ändå en relativt stor smidighet. Leonberger är en typisk sällskapshund. Den är följsam och orädd och kan ofta kännas som en trygg vän. Med en Leonberger blir det sällan bråk. Den är vänlig och bra på att lyda. En stor och snäll hund, med andra ord. Det som ibland ses som en nackdel med rasen är dess storlek. Det blir lätt mycket smuts och mycket hår när man har en hund i den här storleken och som dessutom har mycket päls. För de flesta som har en Leonberger känns det värt det många gånger om, eftersom hunden är en så bra vän.